Στη σκιά του κινήματος των Πορτογάλων λοχαγών, της επανάστασης των γαρυφάλλων, όπως παρέμεινε στην παγκόσμια ιστορία των λαϊκών επαναστάσεων, πραγματοποιήθηκε την 26η Μαϊου 2014 το 109ο Συνέδριο του Euromil.
Ήταν πριν από 40 χρόνια όταν ισχυρή μερίδα Αξιωματικών των πορτογαλικών Ενόπλων Δυνάμεων πήρε την ιστορική πρωτοβουλία να θέσει τέλος σε ένα εξαθλιωμένο, διαβρωμένο και αναχρονιστικό καθεστώς. Αυτό συνέβη σαν επιστέγασμα επιτυχίας της αντίστασης και του αγώνα του πορτογαλικού λαού ενάντια στο δικτατορικό καθεστώς τυραννίας, τρομοκρατίας και δεκατριών χρόνων αποικιακών πολέμων που είχε επιβληθεί 48 χρόνια πριν με το πραξικόπημα της 28ης Μαΐου 1926 από τον στρατηγό Cremona.
Με την πιο όμορφη αυγή της δημοκρατίας για την Πορτογαλία και την Ευρώπη, μεταξύ των επιτευγμάτων ήταν και η ίδρυση των κοινωνικο-επαγγελματικών στρατιωτικών οργανώσεων, όπως αυτές διαμορφώθηκαν αργότερα και λειτουργούν σύμφωνα με το Σύνταγμα της Πορτογαλικής Δημοκρατίας. Οι τρείς στρατιωτικές οργανώσεις ANS (Σύνδεσμος Υπαξιωματικών), AofA (Σύνδεσμος Αξιωματικών) και AP (Σύνδεσμος Οπλιτών) που είναι μέλη του Euromil, φιλοξένησαν μαζί 109th Presidium of EUROMIL, όπως μαζί γιόρτασαν και την 40η επέτειο της Επανάστασης του Απριλίου.
Τους συνέδρους καλωσόρισε χορωδία τραγουδώντας την περίφημη Grândola, Vila Morena. Tη νύχτα της 24ης προς την 25η Απριλίου του 1974, το ραδιόφωνο αναμετάδωσε το απαγορευμένο αυτό κοινωνικό τραγούδι, σαν σύνθημα έναρξης της Επανάστασης.
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Euromil, Emmanuel Jacob, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, σε πράξεις αλληλεγγύης του Euromil προς τους πορτογάλους συναδέλφους. Τόνισε ότι ο Euromil είναι μέρος της λύσης των προβλημάτων των στρατιωτικών προωθώντας, κυρίως με τον διάλογο, λύσεις για τα κοινωνικά και επαγγελματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι στρατιωτικοί προς τις πολιτικές και στρατιωτικές ηγεσίες τους στην Ευρώπη. Όμως η παγκόσμια οικονομική κρίση που επακολούθησε έκανε τα πράγματα χειρότερα, πρόσθεσε. Τις μειώσεις στους προϋπολογισμούς των ΕΔ ακολούθησαν οι μειώσεις των μισθών και των συντάξεων των στρατιωτικών. Καταλήγοντας είπε πως και οι στρατιωτικοί είμαστε πολίτες με στρατιωτική στολή και πως η κάθε πολιτεία οφείλει να μας αντιμετωπίζει ανάλογα.
Ο Lima Coelho, Πρόεδρος του ANS, ευχαριστώντας τους συγκεντρωμένους που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση τόνισε ότι η αλληλεγγύη για τους στρατιωτικούς δεν είναι μια τυπική λέξη. «Δεν έγιναν στρατιωτικοί για να απολαύσουν προνόμια αλλά για να υπηρετήσουν. Να υπηρετήσουν τον Λαό τους, τη χώρα τους, το δικαίωμα στη ζωή και στη δημοκρατία». Αύριο, είπε, “όλοι εμείς εδώ (αντιπρόσωποι των χωρών μελών του Euromil, αντιπρόσωποι των ΕΔ, αντιπρόσωποι της εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας, αστυνομικοί και τα σωματεία των στρατιωτικών) μαζί με το λαό, θα διαδηλώσουμε στους δρόμους της λεωφόρου Ελευθερίας! Θα διαδηλώσουμε για τις αρχές και τις αξίες που 40 χρόνια πριν μας κληροδότησαν οι συνάδελφοί μας και οι οποίες έχουν κατοχυρωθεί στον υπέρτατο νόμο της χώρας μας στο Πορτογαλικό Σύνταγμα. Ας υπερασπιστούμε τη δημοκρατία όλοι μαζί και καθημερινά, γιατί μόνον έτσι μπορούμε να παραμείνουμε όρθιοι”, κατέληξε.
O António Mota, Γεν. Γραμματέας της AOFA, καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους τόνισε την συνέχεια των στόχων των στρατιωτικών ενώσεων με τους στόχους του κινήματος των Λοχαγών. Είπε, ότι «είναι χρέος τους να επαναφέρουν τα δάκρυα χαράς των Πορτογάλων πολιτών του 1974 στα μάτια των σημερινών πολιτών! Όλοι μαζί αγωνιζόμενοι, μπορούμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια» κατέληξε.
Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στον απόστρατο Πλοίαρχο Moura Almeida. Αναφέρθηκε στα τρία -D- (Δημοκρατία, Ανάπτυξη, Αποαποικιοποίηση) που ήταν το πρόγραμμα, οι αξίες και οι στόχοι της Επανάστασης του Απρίλη.
Τόνισε τα τεράστια τεχνολογικά άλματα που πραγματοποιήθηκαν τα 40 χρόνια που ακολούθησαν την επανάσταση των γαρυφάλλων, αλλά που δεν μπόρεσαν όμως να χρησιμοποιηθούν προς όφελος της μεγάλης πλειοψηφίας των ανθρώπων και να δώσουν έτσι λύσεις σε προβλήματα όπως είναι η φτώχεια, οι διακρίσεις, η πείνα, η αρρώστια κι ο πόλεμος. Ζούμε σε ένα πολύπλοκο και αλληλοεξαρτώμενο κόσμο, συνέχισε. Ένα κόσμο όπου τα προϊόντα της ανθρώπινης μεγαλοφυΐας έχουν υποταχθεί στο ανήθικο κέρδος το οποίο δεσπόζει στην επιστήμη, την τεχνολογία, τη βιομηχανία και την πολιτική. Μετά από τα παραπάνω διερωτήθηκε, τί σημαίνει να είσαι σήμερα ένας επαγγελματίας στρατιωτικός;
«Ο στρατιωτικός ορκίζεται να υπερασπίζεται τους ανθρώπους και το κάνει αυτό όχι με σκοπό το κέρδος ή σε προσωπικά ή κλαδικά συμφέροντα, αλλά βασιζόμενος σε ορθές ανθρώπινες αξίες. Η υποταγή της στρατιωτικής ισχύος στην πολιτική εξουσία αποτελεί θεμελιώδη προϋπόθεση της δημοκρατίας. Πρέπει όμως, αυτή να ακολουθείται από μια άσκηση ηθικής αυτής της πολιτικής εξουσίας, για να εξασφαλίσει από τους στρατιωτικούς την απαραίτητη εμπιστοσύνη στις πολιτικές δομές. Επειδή όμως ο πόλεμος είναι ένα τόσο κρίσιμο θέμα, η πολιτική εξουσία και οι στρατιωτικοί δεν πρέπει να αφεθούν μόνοι τους. Το θέμα του πολέμου είναι ευθύνη όλων μας ως πολίτες, ανεξάρτητα από την κοινωνική μας θέση».
Καταλήγοντας είπε, πως επειδή ζούμε σε μια αγωνιώδη εποχή της αμφιβολίας, της απελπισίας, της ανισότητας, και της αδικίας, είναι επιτακτική ανάγκη να αποφευχθεί αυτά τα χρόνια να γίνουν χρόνια του θυμού, όπου τα ατομικά και τα συλλογικά μας κτήνη να απελευθερωθούν από κάθε κοινωνικό έλεγχο.
«Ήρθε η ώρα για έναν σοβαρό διάλογο μεταξύ αυτών που κατέχουν τη στρατιωτική και πολιτική δύναμη και τους πολίτες, ως νομίμων ιδιοκτητών αυτής της εξουσίας. Οι στρατιωτικές Επαγγελματικές Ενώσεις μας έχουν ένα σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν σε αυτόν τον περίπλοκο και δύσκολο διάλογο».
FMMA (The Mediterranean Forum of Military Associations)
Κατά την διάρκεια των εργασιών του προεδρείου την πρώτη ημέρα, έλαβε χώρα επίσης και η συνεδρίαση μελών της περιφερειακής ένωσης του Euromil, FMMA με προεδρεύοντα τον Ισπανό Oscar Tordesillas.
Στο πλαίσιο εργασιών του FMMA συζητήθηκαν τα προβλήματα των κρατών που σχηματίζουν το φόρουμ, (Ελλάδα – Κύπρος, Ιταλία – Ισπανία και Πορτογαλία). Σκοπός της συζήτησης ήταν να κατηγοριοποιηθούν κατά προτεραιότητα τα προβλήματα, έτσι ώστε να κατατεθούν ως συστάσεις στο Ευρωκοινοβούλιο από το EUROMIL και να σταλούν επιστολές στις Κυβερνήσεις.
Μεταξύ άλλων, αυτά που τέθηκαν ως άμεσης προτεραιότητας, ήταν το δικαίωμα των στρατιωτικών στην συμμετοχή Ενώσεων, η Υγειονομική περίθαλψη, η αξιοπρέπεια, καθώς και τα ανθρώπινα δικαιώματα στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων.