Ομιλία Προέδρου ΔΣ κατα την Γενική Συνέλευση της 8ης Απριλίου 2009

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας, κύριε Αρχηγέ, κύριε Γενικέ Διευθυντά του Υπουργείου ΄Αμυνας, κύριοι ανώτατοι Αξιωματικοί, Στρατηγέ-πρόεδρε του Συνδέσμου Αποστράτων, κύριε Γ. Γραμματέα της ΠΑΣΥΔΥ, πρόεδρε του συνδέσμου Υπαξιωματικών, κύριε πρόεδρε του συνδέσμου Αστυνομίας, κύριοι εκπρόσωποι των Συνδέσμων εφέδρων, κύριε Κώστα Ευσταθίου νομικέ σύμβουλε του Συνδέσμου, κύριοι εκπρόσωποι των ΜΜΕ, αγαπητοί συνάδελφοι,

 Είναι μεγάλη χαρά, που βρίσκομαι σήμερα μπροστά σας και απευθύνομαι σ΄ ένα ενωμένο και οργανωμένο πλέον σώμα τον Σύνδεσμο Αξιωματικών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μέχρι πρόσφατα αποτελούσε όνειρο και ευσεβή πόθο, η δημιουργία αυτού του Συνδέσμου. Σιγά σιγά, αλλά με μεθοδικότητα και υπομονή, με βήματα σταθερά και νόμιμα, το όνειρο άρχισε να γίνεται πραγματικότητα.

 Στο σημείο αυτό θα μου επιτρέψετε να κάνω μια μικρή αναδρομή στο παρελθόν για χάρη της ιστορίας. Στις αρχές του 2005 και μέσα στα πλαίσια του εκσυγχρονισμού της κοινωνίας με την είσοδο της Κύπρου στου κόλπους της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης, ψηφίστηκε από την Βουλή των Αντιπροσώπων, ο νόμος που επέτρεπε πλέον την δημιουργία επαγγελματικών συνδέσμων, από τα στελέχη της Εθνικής Φρουράς. ΄Ενας σύνδεσμος για τους Αξιωματικούς και ένας για τους Υπαξιωματικούς αντίστοιχα. Μέσα από τον δικό μας σύνδεσμο, μας δινόταν πλέον η ευκαιρία να προωθήσουμε την ευημερία, την βελτίωση των ωρών και συνθηκών απασχόλησης μας και γενικότερα την εξύψωση του ηθικού των Μελών μας, ενός παράγοντα, του κυριότερου, στη μαχητική ικανότητα ενός στρατεύματος. Είχαμε πλέον την ευκαιρία να συζητούμε θέματα μισθοδοσίας, συνταξιοδότησης καθώς και σωρεία άλλων θεμάτων που για χρόνια ήταν αδύνατο να το πράξουμε.

 Αρχές και πιο συγκεκριμένα τον Φεβρουάριο του 2007, οι κύριοι Κυριάκου Γεώργιος ως πρόεδρος, ο υποφαινόμενος ως αντιπρόεδρος , Μαλιάππης Φώτιος ως γραμματέας, Κυριάκου Κυριάκος ως ταμίας και Χριστοδούλου Πηνελόπη, Σωτηρόπουλος Δημήτριος, Σωτηρίου Κασιανός, Γεωργίου Γεώργιος και Σεργίου Μάριος ως μέλη του προσωρινού Διοικητικού Συμβουλίου, συντόνισαν τις προσπάθειες τους, μαζεύτηκαν και αποφάσισαν την ίδρυση του Συνδέσμου μας. Με την βοήθεια νομικών συμβούλων στις 22 Φεβρουαρίου 2007 αποτάθηκαν στον ΄Εφορο Σωματείων και Ιδρυμάτων για έγκριση, εγγραφή και ίδρυση του συνδέσμου. Η ιδρυτική πράξη είχε υπογραφεί από 21 συναδέλφους μας ως επρονοείτο από τους ισχύοντες νόμους. Μετά από πάρα πολλές συναντήσεις του νομικού συμβούλου με τα αρμόδια τμήματα των Υπουργείων ΄Αμυνας, Εσωτερικών και Εργασίας, ο Έφορος Σωματείων και Ιδρυμάτων ενέκρινε στις 29 Φεβ 2008, την εγγραφή του Συνδέσμου Αξιωματικών Στρατού της Δημοκρατίας.

 Μετά την επίσημη έγκριση και εγγραφή του Συνδέσμου μας το προσωρινό διοικητικό συμβούλιο, είχε την αρμοδιότητα της ενημέρωσης, εγγραφής μελών και προετοιμασίας της εκλογικής Συνέλευσης, για την εκλογή Διοικητικού Συμβουλίου.

 Πράγματι στις 24 Σεπτεμβρίου 2008, μετά από αθρόα προέλευση των Μελών μας διεξήχθηκαν εκλογές και το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο αποτελούμενο από τον υποφαινόμενο ως πρόεδρο, κ. Κύρου Σταύρο ως Αντιπρόεδρο, κ. Μαλιώτη Ιωάννη ως Γραμματέα, κ.Παπαδημήτρη Δημήτρη ως ταμία, κ. Πέτσα Ανδρέα, κ. Λαζαρίδη Σπυρίδων,κ. Μεταξά Δήμο, κ.Λεωνίδου Γεώργιο, κ Μικελλίδη Αλέξανδρο, ως μέλη, ανέλαβε ένα τεράστιο έργο καθότι η ΕΦ λειτουργεί για 45 χρόνια χωρίς επαγγελματικό Σύνδεσμο. Από την πρώτη κιόλας μέρα το Διοικητικό Συμβούλιο συνέχισε να δραστηριοποιείτε για την εγγραφή μελών, που με μεγάλη χαρά σας ενημερώνω ότι ξεπέρασε τα 700 μέλη, ξεκίνησε την τήρηση βιβλίων και μητρώων, άνοιξε λογαριασμό σε τράπεζα και άρχισε να οργανώνει και να θέτει τις βάσεις λειτουργίας του συνδέσμου μας, πάντα με υπομονή, επιμονή αλλά και με προσωπικό κόστος. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να τονίσω ότι η εγγραφή του συνόλου των Αξιωματικών στο σύνδεσμο κρίνετε σήμερα ως επιτακτική ανάγκη. Η δύναμη του συνδέσμου μας είναι ο αριθμός των μελών του.

 Το Διοικητικό Συμβούλιο λοιπόν στους 6 πρώτους μήνες αφότου ανέλαβε καθήκοντα καταγράφει στο ενεργητικό του σωρεία πολύωρων συνεδριάσεων. Σε κοινή συνεδρίαση με το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Υπαξιωματικών αποφάσισαν να κωδικοποιήσουν τα κυριότερα προβλήματα που απασχολούν όλα τα στελέχη της Εθνικής Φρουράς και να τα υποβάλουν με κοινό υπόμνημα στον κ. Αρχηγό ΓΕΕΦ, στον κ. υπουργό ΄Αμυνας και στην κοινοβουλευτική επιτροπή ΄Αμυνας. Πράγματι το κοινό αυτό υπόμνημα που ετοιμάστηκε και περιλαμβάνει ως κυριότερα προβλήματα αυτά της ανέλιξης- αποστρατειών, ωραρίου εργασίας, επιδόματος ειδικών συνθηκών, μοριοδότηση των μεταθέσεων, δημιουργίας μικτής επιτροπής προσωπικού στρατού στα πρότυπα της αντίστοιχης της Αστυνομίας, καθώς και την συμμετοχή των συνδέσμων στην διαμόρφωση των διαφόρων νομοθεσιών κανονισμών που μας επηρεάζουν, κατατέθηκε στις συναντήσεις που πραγματοποίησε το Διοικητικό Συμβούλιο με το κ. Αρχηγό, τον κ. Υπουργό και την κοινοβουλευτική Επιτροπή ΄Αμυνας. Στον παρών στάδιο αναμένουμε την ολοκλήρωση των εισηγήσεων του ΓΕΕΦ επί των αιτημάτων μας, που πήραμε διαβεβαιώσεις ότι θα γίνει εντός των ημερών και θα μας κοινοποιηθεί και την μεταβίβαση τους μαζί με το δικό μας υπόμνημα στον κ. Υπουργό για λήψη απόφασης όπως προβλέπεται από την νομοθεσία.

 Επιπρόσθετα, το διάστημα αυτό, το Διοικητικό Συμβούλιο ήρθε σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών, για την αποκοπή της μηνιαίας συνδρομής των μελών, σύναψε συμφωνία για παροχή νομικών υπηρεσιών με το νομικό κ. Κώστα Ευσταθίου και με το ελεγκτικό γραφείο Ιωσηφάκη Ελευθέριου, για έλεγχο των οικονομικών του, δημιούργησε τη δική του ιστοσελίδα στο

 www.syndesmosaxiomatikon.com. και το δικό του e-mail: syndesmosa@gmail.com. , ενημέρωσε τα μέλη του για δικαίωμα επιστροφής φόρου εισοδήματος που είχαν, με αποτέλεσμα υπό ορισμένες προϋποθέσεις τα μέλη να κερδίσουν επιστροφή φόρου πέραν των 1000 ευρώ.

 

Ακόμα το Διοικητικό Συμβούλιο προχώρησε στην έκδοση κάρτας μέλους, κατάφερε να εξασφαλίσει για τα μέλη του δελεαστικές προσφορές σε καταστήματα, ξενοδοχεία, υπηρεσίες κλπ, και είχε συναντήσεις με το Σύνδεσμο Απόστρατων Αξιωματικών και τον Σύνδεσμο Αστυνομίας, όπου αποφασίστηκε η διατήρηση στενών σχέσεων και συνεργασίας.

 

 Το διάστημα αυτό το Διοικητικό Συμβούλιο δέχθηκε σωρεία επιστολών και e-mail από μέλη του με κυρίαρχα θέματα αυτά της ανέλιξης και του ωραρίου εργασίας.

 

Τα στελέχη αισθάνονται απογοήτευση από την καθυστέρηση και στασιμότητα στο θέμα των προαγωγών τους και μειώνεται έτσι το αίσθημα ζήλου προς την υπηρεσία, γεγονός, επιζήμιο τόσο για τους ίδιους όσο και για την πατρίδα μας. Όσον αφορά το θέμα του ωραρίου, που είναι σήμερα εξουθενωτικό και με μεγάλη ανομοιομορφία μεταξύ των στελεχών, είναι αναγκαίο να θεσμοθετηθεί όπως προκύπτει και από τον ίδιο τον νόμο για να μπορεί το κάθε στέλεχος να γνωρίζει τις υποχρεώσεις του και να ρυθμίζει τη ζωή του. Είμαστε ίσως οι μόνοι επαγγελματίες που δεν έχουμε ωράριο εργασίας .

 

Επίσης το Διοικητικό συμβούλιο δέχθηκε επιστολή από την οικογένεια του Επισμηναγού Ανδρέα Παπασωζώμενου που σκοτώθηκε στις 5 Ιουλ 2006, σε ώρα καθήκοντος με το ελικόπτερο ΜI-35, για οικονομική συμβολή του Συνδέσμου, για την ανέγερση μνημείου εις μνήμη του Ανδρέα στην Αεροπορική Βάση στην Πάφο. Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε την προσφορά συμβολικού ποσού προς την οικογένεια, λόγω των μειωμένων οικονομικών του δυνατοτήτων, όμως δεσμεύεται να προβεί και σε άλλες ενέργειες για να βοηθήσει την οικογένεια να εκπληρώσει τον στόχο της.

Μέσα στα άμεσα σχέδια του ΔΣ του Συνδέσμου είναι η απόκτηση ή ενοικίαση οικήματος για στέγαση του Συνδέσμου και η διεκδίκηση ποσού που ανέρχεται σε μισό εκατομμύριο ευρώ περίπου και υπάρχει στον προϋπολογισμό του 2009. Το ποσό αυτό αποτελεί αναλογία κρατικής χορηγίας που αφορούσε τα Μέλη του Στρατού της Δημοκρατίας, η οποία παραχωρήθηκε στις κλαδικές οργανώσεις στα πλαίσια συμφωνίας για παραχώρηση αυξήσεων σε μισθούς και συντάξεις για την περίοδο από 1990-2000.

 

Επίσης στα άμεσα σχέδια είναι η ένταξη του Συνδέσμου μας στον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Στρατιωτικών Οργανισμών (Εuromil), στον οποίο συμμετέχουν 31 Σύνδεσμοι και οργανώσεις από 24 χώρες με συνολικό αριθμό μελών πέραν των 500 χιλιάδων. Για το σκοπό αυτό ο Σύνδεσμος μας έλαβε επίσημη πρόσκληση και θα παρευρεθεί στο Συνέδριο του Euroromil που θα πραγματοποιηθεί στις 17-18 Απρ 2009 στο Βερολίνο, για μια πρώτη επαφή των 2 Συνδέσμων και ενδεχομένως υποβολής υποψηφιότητας από μέρους μας για να καταστούμε πλήρες μέλος του Ευρωπαϊκού αυτού Συνδέσμου.

 

Είμαι βέβαιος ότι ο Σύνδεσμος πάντα με την βοήθεια των Νομικών του Συμβούλων αλλά και με την συμπαράσταση της ηγεσίας του ΓΕΕΦ και του υπουργείου θα συνεχίσει να εργάζεται για την επιτυχία και εκπλήρωσης όλων όσων περιμέναμε για τόσα χρόνια.

 

Συναισθανόμενοι το χρέος μας προς την ημικατεχόμενη μας πατρίδα, θα προσπαθήσομε σε συνεργασία με την εκάστοτε κυβέρνηση και ηγεσία του Γενικού Επιτελείου ΕΦ, να επιλύσουμε προβλήματα των Αξιωματικών και όχι μόνο, να εξυψώσουμε το ηθικό τους, συμβάλλοντας έτσι στην αύξηση της μαχητικής ικανότητας της ΕΦ και μεγιστοποίηση των δυνατοτήτων της για προάσπιση των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας και αντιμετώπισης οποιοσδήποτε απειλής.

 

Τελειώνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω εκ μέρους του Δ.Σ και του Συνδέσμου, την ΠΑΣΥΔΥ και τον Γενικό της Γραμματέα για την φιλοξενία της Γενικής μας Συνέλευσης, τον έντιμο Υπουργό Άμυνας για την δήλωση συμπαράστασης του, τους κκ Αρχηγό και Υπαρχηγό της ΕΦ για την έμπρακτη συμπαράσταση τους στο έργο μας την ηγεσία του ΓΕΕΦ, τον νομικό μας σύμβουλο και τέλος όλα τα μέλη του Δ.Σ και συνεργάτες μου που δουλεύουν αδιάκοπα, σε ώρες του ελεύθερου τους χρόνου και με προσωπικό κόστος, για το καλό όλων των αξιωματικών.

Spread the love
Share This