Η Εφαρμογή της Ευρωπαϊκής οδηγίας για τον Χρόνο Εργασίας στις Ένοπλες Δυνάμεις των Χωρών της Νοτίου Ευρώπης

Ο Σύνδεσμος Αξιωματικών Κυπριακού Στρατού (ΣΑΚΣ) εκπροσωπήθηκε από τον Εκπρόσωπο Διεθνών Σχέσεων του Συνδέσμου, Λγό (ΠΖ) Παπαδημήτρη Δημήτρη, σε συνέδριο στρογγυλής τραπέζης που διοργανώθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Στρατιωτικών Συνδέσμων (EUROMIL) στην Λισσαβώνα της Πορτογαλίας στις 16 Μαρτίου 2017, με θέμα συζήτησης «Η Εφαρμογή της Ευρωπαϊκής οδηγίας για τον Χρόνο Εργασίας στις Ένοπλες Δυνάμεις των Χωρών της Νοτίου  Ευρώπης».

Στο συνέδριο, συμμετείχαν εκπρόσωποι των στρατιωτικών συνδέσμων των  χωρών της Νοτίου Ευρώπης, από Κύπρο, Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία, Μάλτα, που είναι μέλη του EUROMIL.

Ένας εκπρόσωπος από την κάθε χώρα, πραγματοποίησε παρουσίαση του θέματος του ωραρίου εργασίας που ισχύει στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας του και στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση και τοποθετήσεις των συνέδρων. Εκ μέρους των στρατιωτικών συνδέσμων της Κύπρου, Σύνδεσμος Αξιωματικών Κυπριακού Στρατού (ΣΑΚΣ) και Σύνδεσμος Υπαξιωματικών Κυπριακού Στρατού (ΣΥΚΣ), την παρουσίαση του θέματος του ωραρίου στις Κυπριακές Ένοπλες Δυνάμεις, πραγματοποίησε η Πρόεδρος του ΣΥΚΣ Κατερίνα Μαρκουλλίδου σε συνεργασία με τον εκπρόσωπο του ΣΑΚΣ Λοχαγό (ΠΖ) Δημήτρη Παπαδημήτρη.

Κατά την έναρξη του συνεδρίου πραγματοποίησε ομιλία ο πρόεδρος του EUROMIL Emmanuel Jacob, ο οποίος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της εφαρμογής των Ευρωπαϊκών οδηγιών για το ωράριο εργασίας στις Ένοπλες Δυνάμεις των Νότιων χωρών όπως αυτό εφαρμόζεται στις Ένοπλες Δυνάμεις των χωρών της Κεντρικής και Βορείου Ευρώπης τονίζοντας πως δεν εξαιρούνται οι Ένοπλες Δυνάμεις από τις εν λόγω οδηγίες. Αναφέρθηκε επίσης στις ενέργειες στις οποίες προέβη ο EUROMIL στο θέμα του ωραρίου, στις επιστολές που απεστάλησαν σε αρμόδιους φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην εφαρμογή των σχετικών Ευρωπαϊκών οδηγιών για τον χρόνο εργασίας και την υπερωριακή αποζημίωση των στρατιωτικών, όπου δεν πρέπει να υπάρχει καμία διάκριση διότι οι στρατιωτικοί είναι ισότιμοι πολίτες και δεν μπορεί να εξαιρούνται από τους κανόνες της υγιεινής και ασφάλειας που προβλέπονται για όλους τους πολίτες.

Την σχετική επιστολή για το ωράριο, που στάλθηκε από τον EUROMIL στην Επίτροπο Εργοδότησης, Κοινωνικών Υποθέσεων, Προσόντων και Εργασιακής Κινητικότητας, κυρία Marianne Thyssen και στον Ειδικό Σύμβουλο για τον Ευρωπαϊκό Πυλώνα των Κοινωνικών Δικαιωμάτων,  κύριο Allan Larsson, αξιωματούχους της Κομισιόν της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπορείτε να διαβάσετε εδώ:

http://euromil.org/wpontent/uploads/2017/02/1702EUROMILLetterThyssenLarsson.pdf

Στη συνέχεια, πραγματοποίησε ομιλία η Επικεφαλής του Τμήματος Εργατικού Νόμου του συνδέσμου των Γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων (DBwV), Ann-Kathrin Schafer και ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του συνδέσμου των Ιρλανδικών Ενόπλων Δυνάμεων (PDFORRA), Ger Guinan, οι οποίοι ανάλυσαν την κατάσταση σχετικά με την εφαρμογή του ωραρίου στις Ένοπλες Δυνάμεις των χωρών τους, όπου εφαρμόζονται οι Ευρωπαϊκές Οδηγίες. Ακολούθησε συζήτηση από τους συνέδρους.

«Πως να ξεπεραστούν τα προβλήματα στην εφαρμογή των Ευρωπαϊκών Οδηγιών για το ωράριο εργασίας στις Ένοπλες Δυνάμεις των Νότιων χωρών», ήταν ο τίτλος της συζήτησης μετά από την παρουσίαση της κατάστασης που ισχύει στην κάθε Νότια χώρα στο θέμα εφαρμογής των Ευρωπαϊκών Οδηγιών για το Ωράριο Εργασίας.  

Στο συνέδριο, εκτός από τους στρατιωτικούς συνδέσμους,  προσκλήθηκαν από πολιτικής πλευράς να εκπροσωπηθούν, τα Υπουργεία Άμυνας και οι Επιτροπές Άμυνας της κάθε χώρας της Νοτίου Ευρώπης.

Την Μάλτα εκπροσώπησε ο επιτετραμμένος της πρεσβείας της στην Πορτογαλία, την Ισπανία εκπρόσωπος του Κοινοβουλίου και την Πορτογαλία η σύμβουλος του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου και ένας Δικαστής. Η Κύπρος και η Ελλάδα δεν εκπροσωπήθηκαν σε πολιτικό επίπεδο.

Οι Κυπριακοί σύνδεσμοι ΣΑΚΣ και ΣΥΚΣ, ενημερώθηκαν από τον πρόεδρο του EUROMIL ότι, ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου κύριος Χριστόφορος Φωκαΐδης, διαμέσου του Διευθυντή του ΥΠΑΜ Χρήστου Μαληκκίδη, απέστειλε επιστολή στην οποία ανέφερε ότι, λόγω άλλων προγραμματισμένων υποχρεώσεων του στο εξωτερικό δεν κατέστη δυνατόν να παρευρεθεί στο συνέδριο πλην όμως διαβεβαίωσε ότι, η δέσμευση του Υπουργείου για παροχή των καλύτερων δυνατών εργασιακών συνθηκών σε όλα τα μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων παραμένει αναλλοίωτη και σταθερή. 

Ο Πρόεδρος του EUROMIL, Emmanuel Jacob, σε απαντητική του επιστολή προς τον ΥΠΑΜ κ.Φωκαΐδη, ημερομηνίας 21/3/2017, αναφέρει ότι, η μη εφαρμογή της οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ωράριο στις Κυπριακές Ένοπλες Δυνάμεις, συνιστά δυσμενή διάκριση σε σχέση με τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα και στα σώματα ασφαλείας, όπως η αστυνομία και η πυροσβεστική. Ο κ. Jacob στην επιστολή του τονίζει ότι έχει επιβεβαιωθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι το στρατιωτικό προσωπικό δεν εξαιρείται από την οδηγία για την ασφάλεια και την υγεία και κατά συνέπεια από την οδηγία για τον χρόνο εργασίας. Πρότεινε επίσης να συζητηθεί το θέμα σε κατ΄ ιδίαν συνάντηση τους ή με εκπροσώπους του ΥΠΑΜ στην Κύπρο.

Spread the love
Share This