" Οι επαγγελματίες πλήρους απασχόλησης, μέλη των ενόπλων δυνάμεων θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα σε επαρκή σύνταξη γήρατος … " [1]
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Στρατιωτικών Οργανώσεων ( EUROMIL ) αποτελείται από 40 στρατιωτικές οργανώσεις και συντεχνίες από 26 χώρες . Είναι το κύριο πανευρωπαϊκό φόρουμ για τη συνεργασία μεταξύ των επαγγελματιών στρατιωτικών για θέματα κοινού ενδιαφέροντος . Ο EUROMIL προσπαθεί να εξασφαλίζει και να προάγει τα ανθρωπίνα δικαιωμάτα, τις θεμελιωδεις ελευθεριες και τα κοινωνικοεπαγγελματικά συμφερόντα του στρατιωτικού προσωπικού όλων των βαθμίδων στην Ευρώπη. Προωθεί δε την έννοια του «΄Ενστολου Πολίτη», σύμφωνα με την οποία ένας στρατιωτικός δικαιούται να απολαμβάνει τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις με κάθε άλλο πολίτη. Ο EUROMIL ζητεί ειδικότερα την αναγνώριση του δικαιώματος των στρατιωτικών -ανδρών και γυναικών- να σχηματίζουν συνδέσμους και ανεξάρτητες ενώσεις, στις οποίες να μπορούν εντασσονται, ώστε να συμμετέχουν συστηματικά σε ένα κοινωνικό διάλογο με τις αρμόδιες αρχές.
Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων του EUROMIL, καθώς και στις πλείστες εθνικές εκθέσεις που παραδίδονται εξαμηνιαία από τις ενώσεις -μέλη του EUROMIL, ιδιαίτερη προσοχή προκάλεσε η καθολική τροποποίηση των στρατιωτικών συμβάσεων για τις συντάξεις. Ο EUROMIL αντιλαμβάνεται ότι η χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση ώθησε τις κυβερνήσεις να αναλάβουν κάποιες πρωτοβουλίες προκειμένου να κρατήσουν τον κρατικό προϋπολογισμό τους υγιή ή τουλάχιστον σε κατάσταση που να μπορεί να επιβιώσει. Παρόλα αυτά, ο EUROMIL ήταν και εξακολουθεί να είναι πεπεισμένος ότι οι συνταξιούχοι στρατιωτικοί θα πρέπει να συνεχίσουν να αντιμετωπίζονται με τροπο που να τους επιτρέπει να κρατήσουν τις συνθήκες διαβίωσής τους στο ίδιο επίπεδο που είχαν κατά τη διάρκεια της ενεργού περιόδου, οπότε και υπηρετούσαν τους συμπολίτες τους . Είναι απαράδεκτο το γεγονός, ότι λόγω των μειώσεων των συντάξεων τους οι απόστρατοι και τα μέλη των οικογενειών τους πρέπει να στερούνται υπηρεσίες και παροχές που εντάσσονται στα πλαίσια της ικανοποίησης των βασικών τους αναγκών, όπως είναι η ικανοποιητική υγειονομική περίθαλψη αλλά και η συμμετοχή τους σε κοινωνικές δραστηριότητες ( στις οποίες μέχρι πρότινος δεν μπορουσαν να είναι παρώντες λόγω «υπηρεσιακών αναγκών») Το δικαίωμα σε επαρκή σύνταξη είναι ένα από τα στοιχεία της Σύστασης CM / Rec ( 2010 ) 4 της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης με θέμα « Ανθρώπινα δικαιώματα των μελών των ενόπλων δυνάμεων». η οποία έγινε αποδεκτή από όλα τα κράτη του Συμβουλίου της Ευρώπης .
Όπως ο EUROMIL έχει παρατηρήσει, οι στρατιώτικοί πλήττονται διπλά από την κρίση. Από τη μία μοιραζόνται τις προσπάθειες που κανει κάθε πολίτης πληρώνοντας τις απαιτούμενες εισφορές για τη στηριξη των κυβερνήσεών τους, απο την άλλη υπόκεινται και σε περικοπές δαπανών ως μέλη των ενόπλων δυνάμεων. Περισσότερο από κάθε άλλο, το θεσμικό όργανο στο οποίο υπηρετούν οι στρατιωτικοί, οι ένοπλες δυνάμεις και το στρατιωτικό επάγγελμα επηρεάζονται από αυτή την κρίση . Αυτό, βεβαίως, έχει αρνητική επίδραση στην αποστρατεία, καθότι πολλά ευρωπαϊκά συνταξιοδοτικά συστήματα βασίζουν τον υπολογισμό των συνταξιοδοτικών ωφελημάτων στις απολαβές των εν ενεργεία στρατιωτικών.
Το συνταξιοδοτικό είναι ένα από τα βασικά θέματα της στρατιωτικής σταδιοδρομίας που πρέπει να συζητειται συνεχώς μεταξύ των κυβέρνησεων και των εκπροσώπων του στρατιωτικού προσωπικού . Τα συνταξιοδοτικά συστήματα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την ενεργό σταδιοδρομία και συνεπώς πρέπει να αντιμετωπίζονται με τη δέουσα προσοχή και σοβαρότητα.
[1] Άρθρο 65 της Σύσταση CM / Rec ( 2010 ) 4 της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα δικαιώματα των μελών των ενόπλων δυνάμεων.